Thunderbird logo

NOVÝ Thunderbird 78

Po roce je tu opět nový Thunderbird, nejnovější verze 78 vyšla minulý týden. Můžete se těšit na nový vzhled a nový systém doplňků.

Tmavý vzhled Thunderbirdu
Tmavý vzhled

Co se týče vzhledu, pak Thunderbird zdatně vylepšil tmavý vzhled, uvítací obrazovku, okno nastavení či průvodce nastavením účtu. Upraveno bylo i okno pro psaní nových zpráv, kde se mění hlavně způsob zobrazování adresátů. Vylepšená byla i podpora HiDPI s některými ikonkami nově ve vektorové grafice.

Zobrazení adresátů v Thunderbird 68 vs. Thunderbird 78
Nové zobrazení adresátů

Platforma Mozilly pro doplňky dříve nabízela s využitím technologií XUL a XBL velmi široké možnosti psaní doplňků. Příroděžel se časem ukázalo, že neomezený přístup doplňků do hlavní aplikace přináší i svá úskalí a ve Firefoxu byl XUL a XBL jako technologie pro doplňky nahrazen WebExtensions (HTML + JavaScript + API). Thunderbird 78 se touto cestou vydal také a nabízí API zvané MailExtensions. Protože jsou ale e-maily trochu složitější než web, nabízí MailExtensions možnost implementovat své vlastní API s mnohem větším přístupem do jádra Thunderbirdu, než WebExtensions v případě Firefoxu.

Nová uvítací obrazovka v Thunderbird 78
Nová uvítací obrazovka

Pokud nějaké doplňky používáte, doporučujeme proto zatím ručně neaktualizovat na novou verzi Thunderbirdu, a počkat, až budou vaše doplňky pro novou verzi kompatibilní a aktualizace se nabídne sama.

Uživatelé Windows se také dočkají funkce pro minimalizaci Thunderbirdu do systémové oblasti, takže už nemusí jeho minimalizované okno zabírat místo na liště.

AN; Mozilla.cz


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..