Co bude znamenat stop pro Huawei od Googlu a dodavatelů součástek?

Pojďme nejdříve k aktuálnímu stavu. Huawei má zásoby čipů a dalších komponent na další 3 měsíce. Stopka od Googlu se týká pouze nových zařízení, těch současných se nedotkne. Huawei se na možnost zablokování součástek připravoval již od poloviny roku 2018 a jistě má i scénář ohledně operačního systému, resp. celého softwarového ekosystému. Pokud se Čína a USA nedohodnou na odstranění Huawei z černé listiny Spojených států, je otázka zda se Huawei bude dále spoléhat na Android nebo přejde na jinou platformu, třeba vlastní OS.

Omezení služeb od Googlu

Omezení služeb, tedy ukončení aktivní spolupráce mezi Googlem a Huawei (týká se i mobilních přístrojů Honor, kde je Huawei vlastníkem) nemusí zase znamenat až takový problém. Nebudou k dispozici sice služby jako Play Store, YouTube, Google Mapy nebo Gmail. To se dá ovšem obejít prostřednictvím aplikací třetích stran. Jen bude narušen právě ekosystém, kdy jednotlivé aplikace mezi sebou úzce spolupracují.

Největší problém by mohl nastat právě v odříznutí od Play Store, tedy oficiálního internetového obchodu s aplikacemi. Na toto si již uživatelé smartphonů zvykli, řekněme si, že na platformě počítačů a notebooků se toto nikdy moc neuchytilo, viz. Microsoft Store.

Obchodní válka

Řekněme si otevřeně, že toto je pouhá obchodní válka. Ta prohlášení o bezpečnosti a celá uměle vyvolávaná až hysterická kauza kolem Huawei, která se do nedávna týkala jen síťových prvků, je pouze projevem a taktikou obchodní války. Každá válka vždy přinesla obrovský technologický rozvoj. Pro uživatele by to mohlo znamenat například nový OS, tudíž konec monopolu Googlu.

Huawei je v současnosti dvojkou na trhu, hned za Samsungem a před Applem. A již jsme zde psali, že má našlápnuto k první příčce. Nechme se překvapit, co současná obchodní válka přinese a to včetně pozic Huawei. Každopádně dopady například na evropské výrobce čipů jsou už nyní patrné, akcie těchto firem se propadají.

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..