WordPress logo II

WordPress 5.5 zrychluje načítání a automaticky aktualizuje pluginy.

Redakční systém WordPress, na kterém je postaven i tento web, přináší s aktualizací verze 5.5 zdatnou porci novinek, můžete se na ně podívat na oficiálním webu ZDE

Nejčerstvější verze svobodného redakčního publikačního systému WordPress, jenž je dle oficiálních statistik jako CMS na třetině webových stránek, přinesl novinky ve třech oblastech, a to v rychlosti, v zabezpečení a vyhledávání.

Při načítání příspěvků a stránek má nová verze WordPressu přinést pocitově rychlejší vykreslení. Toho se dosahuje technikou „lazy loading“, jenž odkládá načtení některých prvků webové stránky až do okamžiku, kdy jsou skutečně potřeba. V tomto případě se jedná o tzv. „líné načítání“ obrázků, díky kterému se obsah zobrazí o něco rychleji. Majitelé zařízení s mobilním připojením pak určitě ocení snížení objemu datových přenosů.

WordPress

V oblasti vyhledávání hraje velkou roli přívětivost webových stránek vůči vyhledávačům. WordPress 5.5 ve výchozím nastavení generuje mapu webu v souboru XML, která vyhledávacím robotům pomůže objevit nejdůležitější stránky. Web by se díky tomu měl častěji zobrazovat ve výsledcích vyhledávání, což může přispět k jeho vyšší návštěvnosti.

Za jednu z bezpečnostních slabin WordPressu bylo možné označit pluginy, tedy doplňky, vyvíjené nezávislými vývojáři, které nějakým způsobem rozšiřují a vylepšují schopnosti redakčního systému. Dalším potenciálně nebezpečným místem byly šablony, které jsou snadným způsobem, jak nastavit design webových stránek.

Případné bezpečnostní díry jsou řešeny vydáním aktualizace, které až dosud museli provozovatelé stránek instalovat manuálně. Tuto situaci bylo možné řešit instalací doplňku, který se o instalaci aktualizací staral.

Nyní přichází funkce automatického updatu šablon a doplňků přímo do WordPressu. Jde o volitelnou funkci, kterou administrátoři mohou ale nemusejí využívat. Dokonce je možné povolit či zakázat aktualizace pro každý plugin a šablonu zvlášť.

AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..