loga TikTok a WeChat

Zákaz čínských služeb WeChat a TikTok.

Dva výnosy, jenž americkým firmám a občanům zakazují jakékoliv transakce se dvěmi čínskými aplikacemi TikTok a WeChat podepsal americký prezident Donald Trump. Po uplynutí doby 45 dnů mají vstoupit v platnost.

U TikToku to nepřekvapuje, bylo to již s předstihem avizováno. Též se potvrzuje, že běží vyjednávání o odkupu služby čínské firmy ByteDance nějakou americkou firmou, nejvíce se hovořilo o Microsoftu. Tím by patrně mohl TikTok i nadále v USA působit. Zákaz služby WeChat se ovšem tak úplně nečekal.


WeChat je multifunkční aplikace vyvíjená čínskou společností Tencent, známá v Číně pod názvem Weixin. WeChat je sociální médium a sociální síť s řadou funkcí jako instant messaging, hlasové zprávy, videohovory, sdílení fotek, objednání taxislužby, donášky jídla z restaurací, rezervace hotelu, mobilní platby WeChat Pay a mnoho dalších. WeChat má více než jednu miliardu aktivních uživatelů a je největší sociální sítí v Číně, vedle svého předchůdce Tencent QQ, kterého také vyvinul Tencent. WeChat je k dispozici na několika platformách včetně systémů Android, Windows 10, iOS a macOS a v různých jazycích včetně angličtiny. Firma Tencent drží podíly v řadě amerických společností, a to zejména ve videoherním průmyslu (vlastní Riot Games, podíl má v Epic Games, atd). Má také 5 % podíl ve společnosti Tesla.


sociální sítě

Donald Trump ve svých výnosech používá argumenty hrozeb pro zahraniční politiku, národní bezpečnost a ekomoniku USA. Obě firmy prý sbírají velké množství údajů o uživatelích a tím může mít potenciálně čínská vláda možnost sledovat státní zaměstnance, či ji mohou aplikace dodávat podklady k jejich vydírání nebo špionáži. WeChat navíc obsahuje vlastní platební systém a údajně umožňuje čínské vládě sledovat její občany ve Spojených státech.

AN


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..