Retro chaty - Lidé.cz

Kam zmizeli lidé z Lidé?

Ono by otázka mohla znít, kam mizí lidé z klasických chatů a komunitních portálů. Staré Lidé.cz bylo ovšem v roce 2013 jednoznačně největším českým klasickým chatem. Návštěvnost se pohybovala (pozn. počet lidí v jeden okamžik přítomných) někde kolem 15 tisíc přihlášených uživatelů na portálu, z toho 3,5 tisíce bylo přímo v chatovacích místnostech. V březnu 2014 byla odstraněna verze původního chatu s většinou funkcionalit a nahrazena verzí, která je již spíše seznamkou.

Logo Facebook

Facebook sice vznikl 4. února 2004, ovšem k veřejnému použití byl poskytnut až 26. září 2006. V roce 2008 se velmi rozšířil i v ČR, neboť do té doby narážel na jazykovou barieru. Právě v roce 2008 byla čeština přidána jako jedna z nových 35 jazykových lokací.

Vraťme se ovšem k titulku, nám jde předně o chaty a o migraci lidí ze starého Lidéčka na stejnou platformu, tedy klasický chat. Část uživatelů zůstala na nové verzi Lidé.cz, ovšem dle statistik NetMonitoru došlo k poklesu návštěvnosti oproti původní verzi portálu o více než 60%. Dále musíme počítat s tím, že současnou návštěvnost tvoří i noví uživatelé, kteří na nové Lidé.cz přišli během těch 5 let, aniž by třeba kdy působili na nějakém klasickém chatu. Takže to číslo lidí opustivších staré Lidé.cz bude patrně ještě větší než těch zde uváděných 60%. Kam se tedy takové množství lidí podělo? V roce 2014 se někteří rozprostřeli na chaty jiné. Ukážeme si jaké byly statistiky těsně po zániku staré verze Lidé.cz.

Statistika návštěvnosti chatovacích portálů Duben 2014

Jistě se zbytky uživatelů starého Lidéčka nacházejí na těchto chatech, společně se zbytky původních obyvatel těchto chatů. Protože za těch 5 let došlo k velmi výraznému poklesu návštěvnosti u všech chatovacích služeb. Největší současný chat XChat.cz se propadl z 3,2 tisíc přihlášených na nynějších cca. v průměru 1,6 tisíc. Ještě děsivější propad zaznamenalo kdysi slavné Líbímseti.cz, kdy z více než 3,7 tisíc se v současné době přihlašuje na tento portál něco kolem 250 uživatelů. Chatujme.cz, které mělo plán stát se nástupnickýcm chatem pro uživatele z Lidé.cz (nelze si nepovšimnout podobného vzhledu a funkcionalit), pak sice nalákalo na svůj portál přes 900 lidí, nyní ovšem návštěvnost (stále se bavíme o počtěch uživatelů v jeden okamžik přítomných) už nedosahuje ani čísla 200. SuperPokec tak úspěšný v náboru „Lidéčkářů“ nebyl, zde se ovšem musíme spokojit jen s číslem přítomných na chatu, tedy přímo v chatovacích místnostech. I tak vidíme zřejmý propad, kdy z čísla 110 dnes chatuje na SP nějakých 26 uživatelů.

Na závěr, pro doplnění si ukážeme tabulku návštěvností jednotlivých chatů dle přítomnosti uživatelů v místnostech z posledního jarního statistického šetření AzaŽurnálu.

Statistika návštěvnosti chatovacích portálů dle počtu uživatelů v místnostech chatu Jaro 2019

Za nějaký čas vstoupíme do třetí dekády 21. století, budou mít chaty a chaťáci ještě v této dekádě místo nebo zmizí stejně tak, jako zmizel telegraf či gramofon? Můžeme čekat nějakou renesanci klasických chatů?

Anděl Azazel; AN


Uveřejněno

v

od

Komentáře

Jeden komentář: „Kam zmizeli lidé z Lidé?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..